Vjerovali ili ne, carving je jedan od najefikasnijih i možda najljepših načina skijanja. Bočne oštrice skije, kantne, dizajnirane su tako da vam pomognu u okretima. Bitno je samo naučiti kako ih koristiti.
Skijaši koji ne koriste prednosti koje kantna pruža troše više energije tokom okreta i savladavanja padina.

Mnogi skijaši, pogotovo oni što brzo skijaju po plavim i crvenim stazama, misle da „skijaju“ oni zapravo samo kližu niz padine.

Skijaši koji koriste kantnu na način da skije prebacuju na oštre ivice tokom cijelog okreta, gdje vrh i rep skije presjecaju istu tačku ostavljajući u snijegu iza sebe „pravilan oblik luka“ znaju šta je ljepota skijanja.
Ako želite uživati u čarima carving tehnike, vaš fokus mora biti na okretanju skije na kantne prije nego skije promijene smjer.
- Donji dio tijela mora aktivno naginjati skije na rub i držati ih tamo tokom cijelog okreta. Istovremeno, gornji dio tijela mora se kretati u suprotnom pravcu – pojašnjeno je u Ski magazinu.
Michael Rogan, trener alpskog tima PSIA AASI, daje nekoliko praktičnih savjeta za ljepše i ugodnije skijanje. Pogledajte….